Сдружение за антични реконструкции „MOS MAIORUM ULPIAE SERDICAE“ има удоволствието да Ви покани на третото издание на античен фестивал „Сердика е моят Рим“, който ще се проведе в археологически парк „Западна порта на Сердика“ на 9-10 септември 2023 г.
Античен фестивал „Сердика е моят Рим“ е единствен по рода си, посветен на древната история на София. Уникалното на това събитие е неговата пъстра и богата програма, която по един непринуден начин ще запознае посетителя с период, който е от изключително значение за родната и европейска антична история.
Събитието ще привлече вниманието на жителите и гостите на града към уникалния археологически обект – археологически парк „Западна Порта на Сердика“, който е един от древните символи на столицата ни и свидетелство за принадлежността й към европейската история.
През фестивалните дни ще бъдат представени редица исторически реконструкции, посветени на събития от Късната античност по времето на император Константин: утвърждаване на Християнството посредством Едикта на Толерантността, Сердикийският събор, бит, нрави и обичаи на римляните и варварските племена, населявали нашите земи в периода 4-5 век.
Събитието освен познавателен характер предвижда и развлекателен такъв: включването на зрителите /възрастни и деца/ в много от модулите като занаятчийски работилници, ателиета, антична мода, робски пазар, демонстрации и обучения на военни посторения и пр.
Разнородните аспекти от програмата: пресъздаването на значими исторически събития и битки, демонстрация на занаяти и игри, ще потопят публиката в една отминала епоха на Късната античност – време, съдбовно не само за нашите земи, но и за цяла Европа.
Събитието е организирано с партньорството на Регионален исторически музей – София и с подкрепата на Столична община, благодарение на финансирането по Програма „Култура“.


За повече информация,ни последвайте с хаштаг #serdicaismyrome в социалните мрежи: