Второто издание на фестивала “Сердика е моят Рим” показа живота в късноантичния град. В него участваха групи за реконструкции от София, Свищов, Ямбол и гостите от Румъния. За възстановките този път бяхме избрали да върнем София назад във времето с около 1600 години – в края на IV век, при управлението на император Теодосий I, останал в историята като последния обединител на Римската империя преди окончателното ѝ разделяне на Източна и Западна. Преди обяд софиянци и гостите на града можеха да наблюдават демонстрация на сражение от римо-готските войни след Адрианопол, церемониално посрещане на делегат и сключване на съюз, раннохристиянска литургия с покръстване на готски вожд, военни маневри и демонстрация на реконструирани оръжия. По-късно участниците запознаха гостите си с живота на знатните римлянки, разказаха последната жрица на Веста. До края на деня пред присъстващите е предвидено да бъде направена и демонстрация на съдебен процес срещу езичниците и късноантична сватбена церемония.

Освен исторически възстановчици, на фестивала има и много занаятчии. По време на събитието в Алеята на занаятите бяха показани късно античното бижутерство, ковачество, монетосечене, присъстващите можеха да дегустират медовина (подправено вино по древноримска рецепта). Желаещите можеха да се запознаят с различни антични настолни игри или да се включат в разрешаването на древни загадки.

Организаторите се бяха подготвили и за най-младите си гости – децата. За тях, от 12:00 до 15:00 ч., имаше ателие в Античния комплекс “Сердика”, в което те можеха да се запознаят с антични настолни игри, да подредят мозайка или да оцветяват картинки с антични сюжети.

Вечерта фестивалът приключи с тематичен концерт на Клеър Стивънс (арфа) и на дуо KsANa Клавдия Китанова и Антон Яначков.

Медиен архив

https://bnr.bg/horizont/post/101699936/festivalat-serdika-e-moat-rim-v-sofia-ni-prenasa-v-antichnostta

https://www.24chasa.bg/ozhivlenie/article/12450274

https://stolica.bg/svobodno-vreme/festival-na-antichnoto-nasledstvo-serdika-e-moyat-rim

https://www.sofiahistorymuseum.bg/bg/novini/sabitij/1582-antichen-festival-serdika-e-moyat-rim-snimki

https://bgnes.bg/news/lazar-k-osev-imperator-konstantin-veliki-iskal-da-napravi-sofia-stolitca-na-svoata-imperia/