Римски барелеф от II сл.н.е., изобразяващ бог Сатурн, в чиято чест са празнувани Сатурналиите.

История

Сатурналии (лат. Saturnalia) — при древните римляни бил празникът в чест на Сатурн, с името на който жителите на Лациум свързвали земеделието и реколтата. Той бил отъждествяван с гръцкия Кронос и считан за баща на Юпитер, Юнона и Нептун. Според легендите, в древни времена Сатурн управлявал Лациум и царстването му било време на любов, доброта, справедливост, всеобщо благоденствие и братство. През т. нар. ‘златен век’ – aurea aetas нямало господари и роби, хората били равни и щастливи.

Честването протичало през втората половина на декември – времето, когато завършвала жътвата. По времето на Сатурналиите/17 – 21 дек./ обществените работи били отменени, учениците не учили, забранено било да се наказват престъпниците. Робите през това време получавали допълнителни привилегии – те се освобождавали от повседневните си занимания, могли да носят pilleus /шапка-символ на освобождаването/, могли да се хранят от трапезата на господарите си и да носят техните дрехи и дори да ги командват.

Съществували своеобразни ‘закони за провеждането на Сатурналиите’, които не позволявали да се произнасят никакви други речи освен хумористични и забавни такива. Задължителна традиция била да се подаряват подаръци. При това богатите трябвало да подаряват на бедните, а на учените хора трябвало да се правят подаръци в двоен размер. Бедните хора, ако те били учени, трябвало да пратят за благодарност на богатия., като роднините и приятелите си подарявали подаръци. Сред даровете имало восъчни свещи /cerei/ – символ на зимното слънцестоене /bruma/ и тестени или теракотени фигурки /sigillaria/ – посветени на бог Сатурн.

Обществените мероприятия започвали от храма на Сатурн на Форума, следвало религиозно пиршество, в което участвали сенаторите и конниците. Храмовете и сградите били украсявани с венци. Улиците били наводнени с тълпи от хора, навсякъде се викало Io Saturnalia. Забавленията продължавали 7 дена.

В наши дни

https://www.youtube.com/watch?v=1uUvfFp7r4k

Честването на Сатурналиите от различните сдружения за антични реконструкции по света са чудесен повод за отбелязване на края на реенакторския сезон с празничен банкет. В България интересна традиция в тази посока имат възпитаниците на Националната гимназия за древни езици и култури, които ежегодно организират творчески комичен спектакъл, където дори и учителите стават обект на остроумните им шеги. Провеждането на Сатурналиите като празник и историческа реконструкция у нас е въведено от Владимир Попов още през 2012 г. https://bntnews.bg/bg/a/91591-rimski_praznik_v_dobrich

Считано от 2017 г., в периода между 17 и 21 декември, нашето сдружение редовно отбелязва Сатурналиите /с изключение на 2020 и 2021 г, поради наложените противоепидемични мерки/. Нашият стремеж е да почетем този най-светъл празник на римляните, като за целта всички членове и гости са облечени с одежди от периода, поднасят се ястия и напитки, приготвени по римски рецепти, рецитират се непристойни епиграми и вицове от древността, разиграват се настолни игри, изпълняват се скечове и театрални постановки на антична тематика.


Io Saturnalia! Bene Valete in pacem Saturni!