Проект „Living Danube Limes“

https://www.youtube.com/watch?v=-b9MfU_bCGQ

От 30 септември до 13 октомври 2022 г. България беше домакин на единствения по рода си свързващ круиз по река Дунав с реплика на късноантичен римски кораб (лузория) – „Danuvina Alacris („Живият Дунав“). Събитието се организира като част от международен проект „Валоризиране на културното наследство и насърчаване на устойчив туризъм чрез оживяване на общото наследство на Дунавския лимес, като основа за културен маршрут“ („Жив Дунавски лимес“), № DTP3-1-359-2.2, финансиран по Програмата за транснационално сътрудничество „Дунав“ 2014-2020 г. Проектът съчета популяризирането на римската история по бреговете на реката, която е била основната транспортна артерия и естествена граница през периода на римското владичество и реконструкцията на късноримски патрулен кораб. Неговото пътешествие по Дунав свърза всички страни партньори, популяризира Дунавския лимес и подкрепи устойчивия културно-исторически туризъм.

https://www.interreg-danube.eu/uploads/media/approved_project_output/0001/44/2b68b469c6532e86860f22e82c807944b4545aa7.pdf

 Водещ партньор на проекта е Дунавският университет в Кремс, Австрия. Българските участници в транснационалното партньорство между 19 организации от Дунавския макрорегион са Националният туристически клъстер „Български пътеводител“,  Асоциацията на дунавските общини „Дунав“, Центърът за интерпретиране на наследството, Сдружение за антични реконструкции „Мос Майорум Улпие Сердице“ и РИМ – Видин. Нашето сдружение беше и единствената реконструкторска организация, участваща в програмата, която в периода 2020-2022 г. предоставяше експертно мнение за античната екипировка и начина на провеждане на исторически фестивали в страните през които премина плаването на кораба.

Римската лузория „Danuvina Alacris”, създадена в периода 2020-2022 г. от екип от професионалисти и доброволци, ръководен от Университета „Фридрих-Александър“ в Ерланген-Нюрнберг (Германия) е дълга 18 м и е изградена въз основа на автентични останки от римски плавателен съд, намерени край немския град Майнц. Реконструирана е по максимално близки до традиционните за римляните методи и техники.

Свързващият круиз по река Дунав продължи 3 месеца – стартира на 15 юли в град Инголщадт в Германия, премина последователно през Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, Сърбия, България и завърши на 18 октомври в град Хършова, Румъния. Международният екипаж от гребци се сменяше на всеки две седмици, а сред доброволците фигурираха представители на общо 21 държави.

Сдружението ни взе активно участие в подготовката и провеждането на късноантичен фестивал „Бонония оживява“ и официалното посрещане на римската лузория „Danuvina Alacris“ в България на 01.10.2022 в град Видин.

Нещо повече, нашите членове Йоан Кръстев, Александър Йосифов, симпатизантът Калин Каменов и авторът и инициатор на проекта Living Danube Limes – Interreg Danube Transnational Programme Геза Франк, заедно с доброволци от 4 европейски държави, участваха кто гребци във финалния VIII етап на пътешествието с кораба „Danuvina Alacris“ от гр. Белене до Хършова.

По своя маршрут в България „Danuvina Alacris” акостира в Ново село, Видин, Лом, Оряхово, Байкал, Белене, Свищов, Русе, Тутракан и Силистра. Събитията на всички български спирки бяха широко отразени в местни, регионални и национални медии, а вниманието на жители и гости беше насочено към римското културно-наследство, което е видимо в почти всяка дунавска община. С това, избраният подход за „оживяване“ на Дунавския лимес чрез свързващото плаване на репликата на римски кораб от IV в., представи иновативен начин за популяризиране на културно-историческите и туристически дестинации край Дунав.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *