Сдружение за антични реконструкции „Mos Maiorum Ulpiae Serdicae“ организира редица събития — антични фестивали, на които демонстрира различни елементи от живота съобразени с историческата епоха — настолни игри, автентични занаяти, римска кухня, възстановки на сцени от живота на древните – съдебен процес, религиозни ритуали, антична мода, робски пазар, гладиаторски игри, военни демонстрации и сражения, и др. Провежда беседи с посетителите за запознаване и популяризиране на историята.

  • Житейският път на нашата организация стартира с първото ни участие в Европейската нощ на музеите в средата на май, по покана на нашите приятели и партньори от Регионален исторически музей – София. Участвахме във вечерната програма на музея и демонстрирахме легионерска екипировка от 1 век.
  • На 13 август 2016 г. организирахме и проведохме първия античен фестивал „Нике – играта и победата в АР Никополис ад Иструм, с. Никюп. Събитието, което събра 70 реконструктора от България и Румъния, беше посетено от 3000 зрители, и влезе в културния календар на община Велико Търново за 2017 г .
  • На 17 септември 2016 г., по покана на Регионален исторически музей – София, за първи участниците от Сдружение за антични реконструкции „Mos Maiorum Ulpiae Serdicae“ демонстрираха за празника на столицата ни ‘жива история’ – реплики на екипировка и въоръжение от Античността, римска медицина и фехтовка.