2021 година не беше никак лоша за нашето сдружение. Въпреки продължаващата ковид-пандемия, успяхме да реализираме няколко научни формата и мероприятия.

Гостувахме в телевизионното предаване на Горан Благоев „Памет без давност“, където подробно представихме образите, които пресъздаваме.

Традиционно отбелязахме и „Нощта на музеите“ с Регионален исторически музей – София / Regional History Museum – Sofia, където разказахме на най-малките жители на столицата ни за облеклото, нравите, бита и традициите на римляните и готите от Късната античност.

Създадохме нов късноантичен фестивал в Крепост Перистера – „Крепост на вярата“:

и чудесно си сътрудничихме с нашите колеги и приятели от ДУКС Антика на Античен фестивал „Улпия Пауталия – пробуждането на изворния град“.

Особено сме щастливи заради поредното успешно участие на наши членове във Fest der Spätantike 2021 в Römerstadt Carnuntum, Австрия.

Участвахме за първи път в Европейска нощ на учените с публичната ни лекция „От находката до реконструкцията“ със съдействието на нашите приятели от Българска Наука и Музеят за история на София:

Част I: https://www.youtube.com/watch?v=TMYMDgiTF4U&t=73s
Част II: https://www.youtube.com/watch?v=_dUnsSw7_vY

Също така, по покана на ИЕФЕМ – БАН / IEFSEM – BAS изнесохме презентация на тема „Историческите реконструкции и ролята им в популяризирането на културно-историческото наследство“.

Заснехме и хумористичен клип „Панталони и пурпур“ на антична тематика за фестивала ‘Кино в длан’:

https://www.facebook.com/mkino.org/videos/230176341903157

Екипировката на наши членове участва в изложбата на Регионален исторически музей – Велико Търново – „Да прекрачиш в миналото“ в Димитровград, посветена на развитието на военно-историческата реконструкция у нас.

Дадохме и интервю за предаването на Ratio „ДНК: Възстановяване на миналото“, където разказахме за историческата възстановка като изкуство, спектакъл и инструмент за изучаване на миналото:

https://www.youtube.com/watch?v=2tQWndRRDkk

През цялата година подобрявахме военния и цивилния си инвентар. Продължихме изучаването на античните извори и съвременната историографска литература, за да задълбочим разбирането и репрезентацията си на гръко-римска, християнска и готска култура от IV-VI век.